Fruit Logistica – sajam na kojem domaći proizvod traži izvozne potencijale

 

Nakon tri dana na sajmu svežeg voća i povrća Fruit Logistica, koji je od 4. do 7. februara održan u Berlinu, vojvođanski proizvođači kažu da su zadovoljni ostvarenim kontaktima i poslovnim potencijalima koje im je ovaj sajam pružio.

I pored činjenice da je ovogodišnji sajam bio slabije posećen od prošlogodišnjeg i da je, zbog trenutne situacije sa korona virusom, otkazano nekoliko kolektivnih poseta stručne publike, svih 27 hala ovog prestižnog međunarodnog mesta za trgovinu voćem i povrćem bilo je puno, a kompanije iz Vojvodine održale su brojne sastanke sa potencijalnim kupcima.

Jedan od onih kojima je ovaj nastup pružio mogućnost da ostvari veći poslovni potencijal u okviru međunarodne trgovine voćem je i Vladimir Popić, vlasnik kompanije Sweet Cherry Lady:

„Održao sam oko dvadesetak ozbiljnih sastanaka, najinteresantiji su mi potencijalni kupci iz Nemačke, Italije i Engleske, ne znam koji je razlog, ali izgleda da je u EU veća potražnja od ponuda trešanja. Ja ovde predstavljam nas osam proizvođača, 50 ha savremenih zasada trešanja, a potencijalni kupci iz EU zainteresovani su za otkup kompletnog roda. Bilo je zainteresovanih i iz Singapura, mislim da i tu ima potencijala, i da bih možda trebalo da odem na azijski sajam, na Fruit Logisticu koja se u septembru održava upravo u Singapuru.„

Ivan Nikić, koji u Berlinu predstavlja porodični kompaniju Vlabons Group, kaže da je jednako zadovoljan sajmom:

„Imali smo potencijalne kupce iz više zemalja, kako iz EU, tako i iz Azije. Do sada nam je najviše jabuka otkupljivala Rusija, najviše su tražili i najviše plaćali. Međutim, Rusija sada sve više sadi svoje jabuke, potražnja će im se u jednom trenutku sigurno smanjiti, treba na vreme tražiti druge opcije i zato nam je ovaj sajam pun pogodak.“

Pored ove dve kompanije, u organizaciji Razvojne agencije Vojvodine u Berlinu proizvode su predstavili i plantaža lešnika Vranić, zadruga proizvođača povrća i ratarskih kultura Agronom, proizvođač i izvoznik nektarina Sirmium Fruit, zemljoradnička zadruga Krsturska paprika, kompanija Carska bašta, koja okuplja lokalne proizvođače povrća, kao i zadruga proizvođača jabuka COPA.

Posete zvaničnih delegacija

Poslednjeg dana sajma Fruit Logistica, objedinjen nastup republičkih i pokrajinskih institucija i kompanija posetila je ambasadorka Srbije u Berlinu Snežana Janković.

Drugog dana sajma, 6.februara, štand Vojvodine i berlinski sajam posetila je delegacija Pokrajinske vlade, predvođena pokrajinskim sekretarom za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Ognjenom Bjelićem. Obilazeći zajednički štand predstavnika Vojvodine, sekretar Bjelić je izrazio zadovoljstvo što kompanije sa teritorije pokrajine, uz uspešnu saradnju sa Razvojnom agencijom Vojvodine, redovno učestvuju na svetskim sajamskim manifestacijama i što im je ponuda iz godine u godinu sve kvalitetnija.

On je podsetio na to da su u pitanju najfrekventniji sajmovi na kojima je neophodno pružiti maksimum, i izrazio nadu da će kvalitetnom prezentacijom potencijala Vojvodina ostvariti značajne kontakte sa vodećim svetskim firmama u oblasti proizvodnje voća i povrća i tako privući kvalitetne investicije. U delegaciji Pokrajinske vlade bili su i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević, kao i savetnik predsednika Pokrajinske vlade Goran Lazović.