Ekonomsko ogledalo, jul 2023. godine

 

Dobrodošli u julsko izdanje Ekonomskog ogledala, u kojem smo detaljno osvrnuli na poslednje mesečne makroekonomske indikatore, koji oblikuju poslovni pejzaž.

Dug centralnog nivoa vlasti. Krajem maja 2023. godine, dug centralnog nivoa vlasti dostigao je 51.4% projekcije bruto domaćeg proizvoda (BDP-a).

Rast potrošačkih cena: U maju 2023. godine zabeležen je značajan rast potrošačkih cena od 14.8% u odnosu na isti mesec prethodne godine. Ovakav inflacioni pritisak može imati širok uticaj na kupovnu moć potrošača i troškove poslovanja.

Spoljnotrgovinski bilans Vojvodine. Region je imao spoljnotrgovinski deficit u maju, što ukazuje na disbalans između izvoza i uvoza. Ovo naglašava potrebu za strategijama koje će povećati konkurentnost izvoza i rešiti pitanje zavisnosti od uvoza.

Rast industrijske proizvodnje. Indeks ukupne industrijske proizvodnje u Vojvodini pokazao je pozitivan rast u maju, što ukazuje na potencijalno ekonomsko širenje. Ovaj rast može otvoriti mogućnosti za investicije i podstaknuti industrijski razvoj.

Dinamika tržišta rada. Pozitivan razvoj zabeležen je na tržištu rada tokom prvog kvartala 2023. godine. Region je zabeležio porast stope zaposlenosti za stanovništvo radnog uzrasta (15-64), dostigavši 64.3%, u odnosu na 63.5% u istom kvartalu prethodne godine. Takođe, broj nezaposlenih osoba smanjen je sa 91,913 u maju 2022. godine na 83,139 u maju 2023. godine. Ovi trendovi odražavaju napredak u stvaranju novih radnih mesta.

Prosečna neto zarada. U maju 2023. godine prosečna neto zarada u AP Vojvodini iznosila je 81,095 RSD. Ovaj podatak je važan za razumevanje životnog standarda stanovnika regiona i njegovog potencijalnog uticaja na potrošnju.

Julsko izdanje Ekonomskog ogledala možete preuzeti ovde.