EBRD finansira prvi projekat softverskog inženjeringa na Zapadnom Balkanu

 

HTEC, vodeća softverska kompanija i pružalac usluga tehnološkog istraživanja i razvoja (R&D) u svetu, planira da ojača svoje poslovanje kroz partnerstvo sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), kroz kredit vredan 12 mil EUR.

Polovinu iznosa kofinansira Fond za razvoj preduzeća (Enterprise Expansion Fund – ENEF), instituticija koja finansira mala i srednja preduzeća sa visokim potencijalom rasta, da bi podržala razvoj i širenje njihovog poslovanja, saopštili su iz EBRD-a.

HTEC je srpska kompanija sa sedištem u San Franciskui sa proširenom mrežom R&D kancelarija u Jugoistočnoj Evropi. Pružaju usluge brojnim međunarodnim klijentima, od plavih čipova do visokotehnoloških startapova u sektorima kao što su maloprodaja, zdravstvo, transport, logistika, digitalni mediji, telekomunikacija i finansijske i platne usluge, gde najmoćnija IT rešenja igraju suštinsku ulogu, posebno u svetlu pandemije koronavirusa.

Ovim kreditom biće podržan program rasta i razvoja HTEC-a, a u prvoj fazi predviđena je akvizicija srpske IT kompanije Execom. Kombinovana kompanija imaće 600 inženjera koji će raditi na razvoju proizvoda, cloud platformama, veb i mobilnim tehnologijama, veštačkoj inteligenciji, kao i hardverskom inženjeringu. Kompanija će biti u stanju da isporuči potpuno integrisana rešenja postojećim i novim kupcima u SAD i Evropi.

Ovo je prva saradnja između HTEC-a i EBRD-a, koja će omogućiti dugoročno partnerstvo i postizanje velikih ciljeva razvoja i rasta. Za EBRD je ovo prilika da radi sa vodećom tehnološkom konsultantskom i inženjerskom kompanijom R&D i prilika da Banka učestvuje u razvoju IT industrije Srbije.

ENEF je fond od 48,5 miliona evra u kojem je EBRD investitor zajedno sa Evropskim investicionim fondom (EIF), Evropskom unijom, Italijom, Nemačkom razvojnom bankom (DEG) i Razvojnom bankom Austrije (OeEB). EBRD očekuje da će celokupna ulaganja do 21 milijarde evra u ovoj i narednoj godini biti posvećena odgovoru i oporavku od pandemije koronavirusa.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji. Banka je do sada uložila više od 6 milijardi evra u 267 projekata u zemlji. EBRD se fokusira na podršku razvoju privatnog sektora, unapređenju javnih komunalnih usluga, kao i na ukupnu tranziciju Srbije ka zelenoj ekonomiji.

Izvor: EBRD