EBRD podržava unapređenje poljoprivredne infrastrukture Srbije

 

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava napore Srbije da unapredi svoju poljoprivrednu infrastrukturu i učini je otpornijom na klimatske promene. Kreditom u iznosu od 15 miliona evra biće finansirana izgradnja moderne infrastrukture za navodnjavanje u regionu Vojvodine, čime će poljoprivreda u „žitnici Srbije” biti otpornija na vremenske faktore.

Finansiranje će omogućiti uvođenje efikasne tehnologije navodnjavanja kod akumulacija Borkovac i Pavlovac u Fruškoj gori, kao i snabdevanje slatkom vodom iz reke Save, uz sanaciju terena akumulacija. Nova infrastruktura će omogućiti dopunsko navodnjavanje u špicu sušne sezone i obezbediti dovoljno vode za oko 3.500 hektara zemljišta u opštinama Ruma i Sremska Mitrovica, koje je uglavnom pokriveno voćnjacima i vinogradima.

Miljan Ždrale, šef agrobiznis tima EBRD za jugoistočnu Evropu, naveo je da će „Izgradnja infrastrukture otporne na klimu omoguti poljoprivrednicima u Vojvodini da bolje plasiraju svoje proizvode i da povećaju očekivane prinose useva, kao i prihode.”

U okviru projekta, EBRD će pomoći i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije da razvije novi program obuke za žene o efikasnoj tehnologiji navodnjavanja, kako bi se povećala njihova zaposlenost.

Ova investicija doneće i pripremu prve strategije navodnjavanja u Srbiji, koja ima za cilj da obezbedi održivo, efikasno navodnjavanje zasnovano na potražnji, za unapređenu i klimatski pametnu poljoprivredu. Nacionalna strategija, razvijana za desetogodišnji period, biće dopunjena petogodišnjim akcionim planom i prioritetnim investicijama u navodnjavanje za period do 2030. godine.

Sa devet procenata bruto domaćeg proizvoda zemlje i 17 procenata zaposlenosti, poljoprivredna i prehrambena industrija igra vitalnu ulogu u srpskoj privredi. Međutim, ovaj sektor pati od nedovoljnog ulaganja i zastarele tehnologije, dok su sistemi vodosnabdevanja često osetljivi na uticaje klimatskih promena, kao što su suša, poplave ili izuzetno oštre zime.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji. Banka je do danas uložila više od 6,9 milijardi evra u 296 projekata u zemlji. Fokus Banke u Srbiji je na razvoju privatnog sektora, unapređenju javnih komunalnih usluga i olakšavanju tranzicije zemlje ka zelenoj ekonomiji.

Izvor: EBRD