Dostupno novo izdanje Biznis barometra privrede Vojvodine

 

U martu 2023. godine realizovan je 51. krug istraživanja Ispitivanje poslovne klime u AP Vojvodini, u kome je učestvovalo 111 preduzeća koja posluju u svim sektorima delatnosti. Glavni nalazi istraživanja pokazuju pozitivna očekivanja privrednika na nivou privrede Vojvodine u svim posmatranim kategorijama istraživanja: ukupno poslovanje, saradnja sa stranim klijentima, prodajne cene i broj zaposlenih.

Centralna tema u istraživanju bila je otpornost preduzeća u uslovima krize. Nalazi istraživanja ukazuju da je većina privrednika u potpunosti ili delimično osetila posledice izazvano pandemijom. Od navedenih problema sa kojima su se preduzeća suočavala tokom pandemije, ispitanici su izdvojili teškoće u oblasti rada zbog bolovanja i fluktuacije radnika i probleme sa nabavkom sirovine/materijala/opreme za rad.

Više od polovine ispitanih preduzeća koristilo je jedno od ekonomskih mera koje je donela Vlada Republike Srbije sa ciljem davanja podrške privredi, pri čemu su najviše korišćene kombinovane mere državne pomoći.

Martovsko izdanje Biznis barometra možete preuzeti ovde.