CWP Europe i PowerChina Resources potpisali ugovor o investiranju u vetropark Vetrozelena

 

CWP Europe, vodeći međunarodni investitor u obnovljive izvore energije u regionu, i kineska kompanija PowerChina Resources potpisali su ugovor o ulaganju u projekat vetroelektrane Vetrozelena. Kompanija iz Kine postaće vlasnik 51 odsto projekta, dok će ostatak zadržati CWP Europe, koja od početka razvija ovaj vetropark snage 300 MW na teritoriji grada Pančeva.

Ugovor o investiranju u projekat Vetrozelena potpisali He Šijou, izvršni potpredsednik kompanije PowerChina Resources, i Dimitar Enčev, generalni direktor kompanije CWP Europe, koja trenutno razvija više od 6 GW kapaciteta obnovljive energije u Albaniji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Rumuniji, Sloveniji, Srbiji, Moldaviji i Ukrajini.

Kada elektrana proradi doprineće optimizaciji energetskog miksa, smanjenju troškova energije, stimulisanju transformacije energetskog sektora i isporuci održive i pristupačne čiste energije srpskom narodu, rekao je on, i dodao da je ugovor savršen početak učešća kompanije PowerChina Resources u sektoru obnovljive energije u Srbiji.

Prema rečima Dimitra Enčeva, Vetrozelena će biti najveća vetroelektrana u Srbiji i jedna od najvećih u regionu kada 2025. počne da proizvodi struju.

Projekat predstavlja veliku investiciju, i isporukom čiste električne energije po niskoj ceni važan je korak ka diverzifikaciji i dekarbonizaciji srpskog energetskog miksa, istakao je Enčev, i dodao da je početak gradnje planiran do kraja godine.

Vetrozelena je, kako je naveo, drugi takav projekat, koji je CWP razvio u Srbiji. Očekivana proizvodnja zelene energije u vetroelektrani smanjiće emisije CO2 za oko 820.000 tona godišnje, a po završetku izgradnje i puštanja u rad 2025. biće najveći takav projekat u zemlji.

Investicioni ugovor o vetroelektrani stvara povoljne uslove za dalje unapređenje obnovljivih izvora energije u Srbiji i jasan je znak da je zemlja na putu diverzifikacije svog energetskog miksa, poručio je Enčev.

Izvor: Balkan Green Energy News