Češka kompanija “Central European Industries” zainteresovana za dalje investiranje

 

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović razgovarao je danas sa predstavnicima češke kompanije Central European Industries (CE Industries), koji su prezentovali svoje razvojne potencijale i projekte za naredni period.

Češka korporacija već je investirala ovde i vlasnik je zrenjaninske Beohemije i suvlasnik somborske fabrike akumulatora Black Horse, a u Srbiji planira nove investicije u Srbiji i otvaranje novih radnih mesta.

Na sastanku su razmotreni konkretni modeli saradnje između Pokrajinske vlade i njenih institucija i partnera iz Češke, koji treba da omoguće dodatne razvojne potencijale zrenjaninskoj Beohemiji i somborskoj fabrici akumulatora „Black Horse”. Posebno su razmatrane investicije u oblasti zaštite životne sredine.

„Zainteresovani smo da pomognemo realizaciju investicija i damo konkretan doprinos razvoju privrede naše zemlje”, izjavio je predsednik Mirović.

Preduzeća u okviru Central European Industries pretežno se bave reciklažom, energijom i železnicom, a odnedavno i proizvodnjom i prodajom robe široke potrošnje. Zapošljavaju više od 2.500 radnika u dvadeset preduzeća u Češkoj, Slovačkoj, Hrvatskoj i Srbiji.

Sastanku su prisustvovali i ambasador Češke Tomaš Kuhta, gradonačelnik Sombora Antonio Ratković, direktor Razvojne agencije Vojvodine Darko Bulješević i direktor Razvojnog fonda Vojvodine Goran Savić.