Biznis barometar privrede Vojvodine – privrednici o standardizaciji i ulasku u lance dobavljača MNK

 

U septembru 2023. godine realizovan je 53. krug istraživanja Ispitivanje poslovne klime u AP Vojvodini, u kome je učestvovalo 241 preduzeće koja posluju u svim sektorima delatnosti. Glavni nalazi istraživanja pokazuju pozitivna očekivanja privrednika na nivou privrede Vojvodine u svim posmatranim kategorijama istraživanja: ukupno poslovanje, saradnja sa stranim klijentima, prodajne cene i broj zaposlenih.

Centralna tema u istraživanju bila je standardizacija i ulazak preduzeća u lanac dobavljača multinacionalnih kompanija. Nalazi istraživanja ukazuju da je polovini ispitanih preduzeća neohpodna standardizacija, koju su uveli. Za najznačajniju pomoć u procesu uvođenja standarda kvaliteta i sertifikacije, ispitanici su izdvojili sufinansiranje troškova uvođenja standarda i specijalizovanu obuku za zaposlene.

Kada je u pitanju ulazak domaćih preduzeća u lanac dobavljača multinacionalnih kompanija (MNK), šestina ispitanih preduzeća je navelo da su deo dobavljačkog lanca MNK, dok skoro trećina planira da pokuša da uđe u dobavljački lanac MNK. Kao motivaciju za ulazak u lanac dobavljača MNK, najviše ispitanih preduzeća je navelo pristup većim tržištima i potencijal za povećanje prihoda.

Septembarsko izdanje Biznis barometra možete preuzeti ovde.