Biznis barometar privrede Vojvodine – izvoz i očekivanja privrednika

 

U junu 2023. godine realizovan je 52. krug istraživanja Ispitivanje poslovne klime u AP Vojvodini, u kome je učestvovalo 189 preduzeća koja posluju u svim sektorima delatnosti. Glavni nalazi istraživanja pokazuju pozitivna očekivanja privrednika na nivou privrede Vojvodine u svim posmatranim kategorijama istraživanja: ukupno poslovanje, saradnja sa stranim klijentima, prodajne cene i broj zaposlenih.

Centralna tema u istraživanju bila je izvozna konkurentnost preduzeća. Nalazi istraživanja ukazuju da su cenovna konkurentnost i razvijena marketinška strategija za inostrana tržišta najvažniji faktori za planiranje izvoza i/ili povećanje izvozne konkurentnosti. Prema ispitanicima koji ne izvoze na strana tržišta, najveće izvozne barijere su nedostatak informacija o inostranom tržištu, problem visokih troškova transporta i skladišćenja, kao i jaka inostrana konkurencija.

Od ispitanih preduzeća koja izvoze na strana tržišta, većina je za razlog izlaska na strano tržište navela izvoz kao deo dugoročne strategije širenja preduzeća. Programi/mere koje bi najviše doprinele povećanju izvozne konkurentnosti ispitanika su pomoć u identifikovanju potencijalnih partnera i pomoć za učestvovanje na međunarodnim sajmovima.

Junsko izdanje Biznis barometra možete preuzeti ovde.