Biznis barometar, mart 2022 – pozitivna očekivanja privrednika

 

U martu 2022. godine je realizovan 47. krug istraživanja Ispitivanje poslovne klime u AP Vojvodini, u kome su učestvovala 173 preduzeća iz različitih sektora delatnosti. Glavni nalazi istraživanja pokazuju pozitivna očekivanja privrednika u svim ispitanim segmentima (ukupno poslovanje, saradnja sa stranim klijentima, prodajne cene, broj zaposlenih).

Кljučna tema istraživanja bila je uloga preduzeća u upravljanju lancem snabdevanja, kao i izazovi i rizici sa kojima se ispitanici u tom lancu susreću. Rezultati istraživanja pokazuju da u upravljanju lancem snabdevanja najveći broj ispitanika čine proizvođači (49,7%), pružaoci usluga (26,6%) i distributeri robe, odnosno usluga (11.6%).

U upravljanju lancem snabdevanja preduzeća se najviše oslanjaju na nekoliko pouzdanih dobavljača sa kojima nastoje da uspostave dugoročne odnose. Кao glavni kriterijum za odabir dobavljača oni navode kvalitet, a više od četvrtine ispitanika pomaže svojim dobavljačima da poboljšaju kvalitet svojih proizvoda/usluga.

Preduzećima koja su učestvovala u istraživanju najveći rizik u upravljanju lancem snabdevanja predstavlja naplata potraživanja (46,2%). Značajan broj preduzeća rizik vidi i u visokim troškovima rada (42,8%) i problemima koje imaju sa svojim dobavljačima (32,9%).

Više o ovoj temi možete pročitati ovde.