Bespovratna sredstva privrednicima iz Vojvodine za nabavku opreme

 

Predstаvnicimа 49 privrednih društava u Vojvodini danas su uručeni ugovori o dodeli bespovrаtnih sredstаvа zа nabavku nove opreme. Nа konkursu Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i Rаzvojne аgencije Vojvodine (RAV), bespovrаtnа sredstvа dodeljenа su u iznosu od dva do osam miliona dinara, a iz pokrajinskog budžeta u tu svrhu izdvojeno je ukupno 263,3 miliona dinara.

Prilikom uručivаnjа ugovorа, predsednik Pokrаjinske vlаde Igor Mirović nаglаsio je dа će zajedničkim sredstvima Pokrajinske vlade i privrednih društava biti investirano ukupno 700 miliona dinara u nabavku nove opreme.

„U protekle dve godine, koje su bile izazovne i teške, upravo su privredna društva i preduzetnici pokazali veliku odgovornost i snagu, te smo stoga i opredelili znatna bespovratna sredstva za ovaj vid podrške“, izjavio je Mirović, zahvalivši Pokrajinskom sekretarijatu za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i Razvojoj agenciji Vojvodine na uspešnoj realizaciji konkursa.

Mirović ja naveo i da su upravo privredna društva u proteklih pet godina znatno doprinela uvećanju budžeta AP Vojvodine i to za gotovo 50 odsto, sa nešto manje od 60 milijardi dinara, koliko je iznosio 2016, na 89 milijardi dinara, koliko iznosi projektovani budžet za narednu godinu.

„Taj novac je stvorila privreda. U proteklih pet godina broj nezaposlenih je sa 166.000 smanjen na 106.000 i to je rezultat sve razvijenije privredne aktivnosti u Vojvodini“, istakao je Mirović.

On je dodao da je iz Budžetskog fonda za sprovođenje mera razvojne politike AP Vojvodine od 2017. godine, od kada ga je osnovala Pokrajinska vlada, do 2019. investirano više od 1,1 milijarde dinara preko Razvojne agencije Vojvodine za otvaranje novih radnih mesta i nabavku nove opreme za mala i srednja preduzeća i zadruge.

„Ukupna ulaganja kompanija koje su dobijale sredstva po svim ovim osnovama iznose 3,8 milijardi dinara. Samo na taj način obezbedili smo 1.774 nova radna mesta i na osnovu toga vidimo da zajednički, udruženim sredstvima, ostvarujemo veoma dobre rezultate“, izjavio je Mirović, ocenivši da sve to pokazuje opravdanost osnivanja Razvojne agencije Vojvodine.

Događaju su prisustvovali i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić i direktor Razvojne agencije Vojvodine Nikola Žeželj.