Beograd i Novi Sad u svetskom izveštaju o startapima

 

Izveštaj o globalnom startap ekosistemu za 2023. godinu, koji su sproveli Startup Genome i Globalna mreža preduzetništva, otkriva značajne rezultate za ekosisteme Beograda i Novog Sada. Podaci obuhvataju vrednost ekosistema, dostupne talente, sektore sa najvećim potencijalom, kao i razloge zbog kojih startapi treba da se usmere ka ovim gradovima.

Beograd i Novi Sad su ostvarili impresivan rast vrednosti ekosistema od 1.116.736.155 dolara u periodu od 1. jula 2020. do 31. decembra 2022. godine, predstavljajući rast od 75,41%.

Ovi gradovi se takođe ističu među 20 najboljih evropskih ekosistema po dostupnim talentima, posebno u kategoriji zapošljavanja tehnoloških talenata. Gejming, blokčejn, medtech, biotech i healthtech su najistaknutiji sektori sa velikim potencijalom, zahvaljujući broju talenata, resursa i podršci za startape.

Beograd i Novi Sad su privlačni za poslovanje startapa zbog baze tehnoloških talenata, poreskih olakšica i međunarodne povezanosti. Srbija se može pohvaliti sa više od 45.000 visoko kvalifikovanih tehnoloških profesionalaca.

Ukupna vrednost exit-a u periodu od 2018. do 2022. godine iznosi 647 miliona dolara, što ukazuje na uspešnost srpskih startapa u privlačenju investicija. U junu 2022. godine, EU i Svetska banka su zajedno obećali 84,5 miliona evra za podršku srpskim istraživanjima i startapima. Program Serbia Ventures, inicijativa Fonda za inovacije Srbije, ima za cilj da podstakne privatne investitore i institucije da finansiraju startape i osnuju VC fondove u Srbiji. Investiraće do 5 miliona evra u novoosnovane VC fondove. Omorika Ventures i The Fifth Quarter su dva nova fonda koja će započeti sa radom 2023. godine.

U izveštaju se navodi i da poznate kompanije, 3Lateral i Epic Games, nastavljaju sa planiranjem i izgradnjom budućeg kampusa u Novom Sadu kako bi podržale obrazovanje i infrastrukturu za obrazovanje, a Microsoft je potpisao sporazum sa programom ubrzanja Katapult koji omogućava povezanim startapima u Srbiji pristup Microsoft uslugama. Program Katapult je dočekao svoju prvu grupu od 18 startapa u Srbiji 2022. godine. Takođe, program NINJA Accelerator se odigrao kao zajednička inicijativa Digitalne Srbije i Japanske agencije za međunarodnu saradnju koja ima za cilj povezivanje srpskog i azijskog tržišta.

Studija kaže da ovi rezultati potvrđuju predanost Ministarstva za nauku, tehnološki razvoj i inovacije Republike Srbije i Inicijative Digitalna Srbija u stvaranju okruženja koje podstiče inovacije i preduzetništvo. Fokus na razvoju blockchain ekosistema, veštačke inteligencije i drugih novih tehnologija čini Srbiju konkurentnom na globalnoj inovacionoj sceni.

Ova studija je dragocena smernica za dalji razvoj startap ekosistema u Beogradu i Novom Sadu, koji nastavljaju da se pozicioniraju kao značajni igrači u globalnoj trci inovacija.