Raste optimizam nemačkih investitora

IGB-pogon-s-visine
 

Nemačko-srpska privredna komora (AHK), sprovela je među svojim kompanijama članicama godišnje istraživanje o ekonomskom okruženju u Srbiji. Rezultati ankete iz 2017. pokazuju optimizam nemačko - srpskih kompanija i pozitivnu ocenu ekonomske klime u Srbiji, navodi CorD magazin u svom ovogodišnjem majskom izdanju.

Rezultati ove ankete ukazuju da se procena ekonomske situacije u Srbiji u 2017. neznatno popravila u poređenju sa prethodnom godinom. U prošlogodišnjem upitniku više od 50% ispitanika ocenilo je da je eknomoska situacija jednako loša, dok je u ovogodišnjem upitniku više od pola situaciju nazvalo zadovoljavajućom, dok je čak 14% ispitanika ocenilo kao dobru. Oko 9% ispitanika ne vidi napredak i veruje da se ekonomska situacija može pogoršati u poređenju sa 2016. godinom.

Više od polovine ispitanika ocenjuje svoje poslovanje u Srbiji kao dobro, 45% kao zadovoljavajuće, dok je samo 2% istaklo da nije zadovljno poslovanjem. Prognoze za tekuću poslovnu godinu su optimističnije nego u 2016. godini, što potvrđuje činjenica da 62 % ispitanika očekuje poboljšanje, 30% očekuje da će situacija poslovanja ostati nepromenjena, a 8% anketiranih reklo je da strahuje od propadanja.

Kada je u pitanju razvoj poslovanja i dodatnog zapošljavanja u 2017, 39% ispitanih kompanija ne planira da poveća broj zaposlenih, 48% veruje da će biti novih zapošljavanja, dok je 13% najavilo moguće smanjenje.

Po pitanju novih investicija u toku 2017. godine, 48% ispitanika planira da poveća investicije, dok je 11% najavilo moguće smanjenja investicija.

 
 

Šta je sa Vojvodinom?

Kada je reč o visini ulaganja u Vojvodini, Nemačka je na vrhu liste zemalja investitora. Prema podacima Razvojne agencije Vojvodine (RAV), Vojvodina danas ima oko 320 stranih firmi, od kojih 42 dolaze iz Nemačke. One su do sada uložili više od milijardu evra i zaposlile više od 15.000 ljudi. Među ovim kompanijama, pored ostalih, nalaze se i Siemens, Henkel, Dr Oetker, ThyssenKrupp, Dunkermotoren, Stada i Fresenius Medical Care i dr.

Većina nemačkih kompanija na teritoriji Vojvodine posluje u okviru prateće automobilske industrije. Tu su kompanije Bosch GmbH, DAD, Draexlmaier, Norma Group, Continental AG i druge. Pored nemačkih kompanija, u ovom sektoru rade i francuski Le Belier, Mecaplast Group i Streit Groupe, kanadsko-austrijska Magna Seating, češka CGS Tyres, britanski Albon Engineering, italijanski Lames i druge.

Nemački I.G. Bauerhin, proizvođač grejača za sedišta, takođe posluje u Vojvodini. Prvi pogon za proizvodnju otvoren je u septembru 2007, kada je zaposleno 133 radnika i proizvedeno 100.000 grejača za sedišta. Danas je IGB jedan od najboljih poslodavaca u Vojvodini, koji u svom proizvodnom pogonu u Inđiji proizvodi grejače za auto sedišta, sigurnosne pojaseve, senzore i kablove. Imaju više od 2.200 radnika i proizvode više od 20.000.000 proizvoda godišnje. Proizvodi su namenjeni klijentima renomiranih automobilskih industrija, poput brendova VW, Audi, BMV, Mercedes, Škoda, Opel, Nissan i drugih. Početkom 2017. godine otvorili su novi objekat u Inđiji, u koji je uloženo 4,5 miliona evra.