Vojvođanske firme se predstavljaju u Moskvi – štand posetila delegacija Pokrajinske vlade

 

Pod pokroviteljstvom Pokrajinske vlade, a u organizaciji Razvojne agencije Vojvodine (RAV), na sajamskoj manifestaciji World food Moscow Vojvodina na zajedničkom štandu predstavlja proizvode iz osam gradova potpisnika Sporazuma o zajedničkom nastupu na velikim sajamskim manifestacijama.

Ove godine, to su kompanije Apple World, JSO, Hladnjača Voćko, Patewski, Macval Tea, Pollino Agrar, Lučić Group, Sweet Charry Lady, kao i COPA (Кooperativa panonskih jabuka) i Savez pčelarskih organizacija Srbije.

Predvodeći delegaciju Pokrajinske vlade u današnjoj poseti ovom sajmu, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić istakao je da Pokrajinska vlada aktivno unapređuje saradnju sa brojnim ruskim oblastima na regionalnom nivou.

On je podsetio da je u periodu januar-jul 2019. godine izvoz APV u R. Federaciju ostvaren u iznosu od 190,6 miliona evra, što predstavlja 59% prošlogodišnjeg izvoza, dok uvoz od 746,4 miliona evra predstavlja 61,4% ostvarenog uvoza u odnosu na prošlu godinu.

„Ruske kompanije su, na osnovu podataka koje imamo iz Razvojne agencije Vojvodine, ukupno uložile 430 miliona evra i zapošljavaju 4.032 ljudi na teritoriji AP Vojvodine. Velike sajamske manifestacije poput ovih prilika su za umrežavanje poslovnih subjekata i ostvarivanje kontakata koji će poboljšati ovu statistiku“, naglasio je Bjelić.

Pored zajedničkog štanda svi izlagači predstavljeni su u zajedničkoj brošuri na engleskom i ruskom jeziku, kao i u zajedničkom promotivnom filmu.