RAV na Tehkonekt konferenciji u Frankfurtu

Razvojna agencija Vojvodine (RAV) je učestvovala na Biznis forumu „Tehkonekt“, koji je 15. septembra održan u prostorijama Nemačke privredne komore u Frankfurtu, u okviru manifestacije „Dani kulture Srbije“. Cilj konferencije bio je da okupi IT profesionalce i preduzetnike kako bi razgovarali o mogućnostima saradnje i „autsorsinga“, a RAV je predstavio Vojvodinu kao dobru lokaciju za investiranje, svoje aktivnosti i vidove podrške za investitore.

Biljana Vrzić, rukovodilac Sektora za međunarodne i fondove Republike Srbije u RAV-u, objasnila je okupljenim predstavnicima IT kompanija iz Nemačke da su razlozi za dolazak kompanija koje se bave visokotehnološkim istraživanjima i razvojem (R&D) – pre svega u Novi Sad – saradnja nauke i privrede, činjenica da je Univerzitet u Novom Sadu, na čelu sa Fakultetom tehničkih nauka, odlična baza talenata, kao i da postoje naučni instituti sa kojima firme mogu sa sarađuju, poput Biosensa, Finsa, NS semena, Instituta za veštačku inteligenciju Srbije itd. Ona je navela i da Naučno-tehnološki park u Novom Sadu, čiji je osnivač Vlada AP Vojvodine, važna podrška članovima za komercijalizaciju njihovih inovativnih proizvoda i usluga, kao i udruženja poput ICT klastera ili Biznis inkubatora Novi Sad.

Ona je navela i da je Vojvodina dobro okruženje za inovacije, a Novi Sad brzo rastući startap ekosistem, da pruža mogućnosti za saradnju sa globalno priznatim kompanijama, da postoji jaka institucionalna podrška za R&D, što podstiče inovacije i tehnološki napredak, da Novi Sad ima inkubatore usmerene na IT sektor, programe za akceleraciju startapova, finansijsku pomoć i mentorske programe, koji su lako dostupni, što sve omogućava startapovima i inovativnim kompanijama da napreduju. Posebno je istakla značaj prisustva visokotehnoloških kompanija i onih koje rade istraživanje i razvoj, bilo da su u pitanju pametna rešenja za električnu mrežu, distribucija električne energije, upravljanje energijom, električni pogonski sistemi, elektronika vozila ili litijum-jonske baterije, poput kompanija Šnajder Elektroniks, Kontinental, ZF, Brose, ElevenES; kao i značaj onih koje u Vojvodini rade razvoj softvera, mahom rešenja za finansijski sektor i industriju igara, poput kompanija SiSiBil, Sinehron, Epik Gejms, Med hed gejms… Nastup na ovom događaju razultirao je interesovanjem nekoliko nemačkih kompanija za otvaranje poslovnih jedinica u Novom Sadu, pa RAV nastavlja da radi na ovim projektima.

Sve zainteresovane kompanije, bez obzira iz kog sektora dolaze, uvek mogu prvo da se obrate RAV-u u vezi sa uslovima za investiranje u Srbiji.

Povezane vesti