Војвођанске фирме се успешно представиле на берлинском сајму Фрут Логистика

 

Регион Војводине успешно се представио на међународном сајму свежег и смрзнутог воћа и поврћа Фрут Логистика, који се од 6. до 8. фебруара одржао у Берлину. У организацији Развојне агенције Војводине, на заједничком штанду представило се осам компанија које се баве производњом и продајом воћа и поврћа, као и град Сомбор.

Током три сајамска дана војвођански штанд привукао је велико интересовање, било је доста посетилаца и стручне публике, а одржани су и бројни састанци.

Покрајински секретар за пољопривреду, шумарство и водопривреду Вук Радојевић разговарао је са извршним директором Агенције за развој италијанске регије Трентино, Мауром Казотом, о могућностима сарадње ове регије и Војводине.

Регија Трентино једна је од привредно најразвијенијих у Италији, у свету је позната по својим јабукама и најнапреднијој технологији и "ноу-хау" у њиховој производњи. Само овде произведе се 70% укупне производње јабука Републике Италије, а 15% укупне европске производње јабука, што према статистици агенције Вапа (WAPA) Италију поставља на треће место на свету по основу извоза јабука, одмах након Кине и Пољске. Према истом извору, Италија се по производњи јабука налази на петом месту светске ранг листе.

Циљ нашег заједничког наступа у Берлину је промоција домаћег пољопривредног производа, а чињеница да је Регија Трентино у врху светске производње јабука говори о важности и неопходности повезивања наших стручњака и самих произвођача са колегама у регији Трентино, као и о бенефитима који би могли резултирати из сарадње овог типа, како за наше развојне и научне институције, тако и за саме произвођаче“, истиче директор Развојне агенције Војводине, Никола Жежељ.

Првог дана сајма, 6. фебруара, штанд Војводине посетио је председник Покрајинске владе Игор Мировић, који је том приликом нагласио да учешће на берлинском сајму, као једном од највећих међународних сајмова из области прехрамбене индустрије, отвара значајне могућности за промоцију привреде и производа, као и за успостављање сарадње.

Наступ на сајму Фрут Логистика организован је на основу Споразума о заједничком наступу на међународним сајмовима који је 30. новембра 2017. потписан између Покрајинске владе, Развојне агенције Војводине, градова Нови Сад, Суботица, Зрењанин, Панчево, Сомбор, Сремска Митровица, Вршац, Кикинда, као и Привредне коморе Војводине.