Словеначки Колектор наставља улагања у фабрику пластичних аутоделова у Новом Саду

auto
 

Интервју са руководиоцем стратешке набавке и продаје у предузећу Колектор АТС, Игором Вукмиром, урађен је током Дана добављача у Новом Саду. Интервју еКапије преносимо у целости.

Словеначка групација Колектор пре нешто мање од три године покренула је производњу у Србији, а фабрика Колектор АТС у Новом Саду од тада до данас континуирано расте. И за 2018, припремили су озбиљне планове. Произвођач пластичних делова за аутомобилску индустрију, само у опрему, инвестираће током ове године око пола милиона евра, док ће комплетне инвестиције у фабрици у Новом Саду износити више од милион евра. У складу са овим планом, намера им је и значајно виши ниво продаје, али и повећање броја радника.

Седиште групације Колектор основане пре пола века је у Словенији, а данас овај систем обухвата 32 компаније широм света - у Немачкој, Србији, БиХ, Јужној Кореји, Чешкој, Мексику, Словенији... Групација остварује више од 600 мил ЕУР годишње продаје, а запошљавају 4.000 радника.

У Новом Саду производњу су покренули 2015. године, а данас тамо запошљавају око 50 људи.

Колектор АТС производи пластичне делове за аутомобилску индустрију, за ентеријер и екстеријер - контролне табле и делове, кваке, држаче чаша, наслоне за руке и главу итд... У питању су хибридни производи, који настају коришћењем неколико технологија. Део припада линији ТИР 1, а део ТИР 2, те је тако Колектор АТС заправо у једном делу директан добављач произвођачима аутомобила, а у другом раде за директне добављаче. Иако, како истиче наш саговорник, немају обичај да говоре о броју произведених јединица, у питању су је неколико милиона сваке године - што пластичних делова, што састављених компоненти.

Уз аутомобилску индустрију, која је њихов главни бизнис, у Србији такође имају и једну специфичну линију - делове за Stihl производе.

- То је први програм који смо представили у Србији. Радимо компоненте за управљање за Stihl, ручке, држаче и слично, и то комплетно бризгање и састављање. Дистрибуирамо их Stihl фабрикама широм света, па тако данас, рецимо, у Србији можете да купите тример који је склопљен у Бразилу, али је један његов део настао у Новом Саду - каже саговорник еКапије.

- Иако је наша фирма у Србији млада, сваке године повећамо обим производње, а самим тим и ниво продаје. Колектор поставља петогодишње стратегије, па тако већ знамо шта желимо од 2018. Намера нам је да имамо продају већу од 4 мил ЕУР, што је значајан раст у односу на 2017. која је планирана на нивоу од 3,6 мил ЕУР - каже Вукмир.

Осим тога, очекују да ће до краја 2018. у Новом Саду имати око 70 запослених, односно да ће број радника повећати за најмање 20, додаје саговорник.

Премда су на тржишту релативно нови, наш саговорник наглашава да је стратешко опредељење фирме да у Србији и остану. На том путу значајна им је и сарадња са домаћим добављачима, те подсећају да су манифестације попут Дана добављача, који је организовала Развојна агенција Војводине, одлична прилика да се за кратко време и на једном месту оствари већи број контаката, за различите позиције добављача. Због тога је, додаје, његов савет свим фирмама, без обзира на величину, да се што више прикључују оваквим догађајима.

Извор: еКапија