На Регионалном пословном форуму у Новом Саду учествовало 16 земаља

 

Први регионални пословни форум, који је од 25. до 27. септембра одржан у Привредној комори Војводине, окупио је више од 140 представника компанија и пословних асоцијација из 16 земаља из области пољопривреде, прехрамбене индустрије, метало-прерађивачке индустрије и туризма.

Отварајући ове пословне сусрете, потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић рекао је да је задатак јавних служби, државних и покрајинских органа да створе амбијент и добре услове пословања како би привредници могли да остваре своје пословне интересе.

Он је нагласио да се у последњих неколико година постижу изузетни резултати пре свега у економској стабилизацији, а затим и у економском развоју. О томе, напоменуо је, говори и охрабрујуће делује бројка од 4,5% раста бруто друштвеног производа у првој половини ове године, кроз континуитет који се остварује у ранијим годинама.

Милићевић је нагласио и да је раст индустријске производње, пре свега прерађивачке индустрије, туризма и грађевинарства добра вест, те да се ти трендови прате и у АП Војводини.

- Покрајинска влада даје максималан допринос привреди Војводине и низом подстицајних мера и кроз покрајински буџет ствара амбијент за остваривање добрих привредних резултата - казао је потпредседник Милићевић.

Председник ПКВ Бошко Вучуревић је том приликом истакао да је ово изврсна прилика за умрежавање привредника, као и за представљање инвестиционих и привредних потенцијала свих регија које учествују на Форуму.

„Нама је од великог значаја ово јединство свих институција и извршне власти у Војводини којим стварамо прави привредни амбијент за даље наступе војвођанске привреде на свим регионалним, али и осталим тржиштима“, рекао је Вучуревић.

Додао је да је од посебног значаја то што су присутни и представници многих привредних комора из Европе и да то, како каже, показује колики значај се придаје пословном умрежавању и налажењу партнера на манифестацијама које представљају прави пут за изналажење нових тржишта и нових пословних партнера.

„Ово је уједно и резултат потписаних и обновљених Споразума о сарадњи које је ПКВ реализовала у последње време са многим коморама европских регија“, рекао је Вучуревић.

Потпредседник Скупштине Привредне коморе Бурсе у Турској, Мурат Бајизит, захвалио се ПКВ на позиву и што је, како каже, захваљујући ПКВ после десет година, поново у Новом Саду.

„Упознат сам са тим да је Војводина регион у којем се производи много житарица и хране. Изузетно ми је драго што ћемо од сада, још интензивније сарађивати захваљујући споразумима који су потписани између ПКВ и ПК Бурсе, као и потенцијалима који постоје у Војводини и Бурси, другом граду у Турској, после Истанбула, када се посматра вредност извоза“, рекао је Мурат Бајизит додајући да ће до краја година, укупна вредност извоза Бурсе бити 17 милијарди долара.

На форуму су се обратили и стручњаци за предузетништво и финансије из Белгије, Холандије, Румуније, Турске и Италије, а представници Развојне агенције Војводине, директор Никола Жежељ и саветница за промоцију Катарина Ивезић, одржали су током два дана форума презентације о инвестиционим потенцијалима Војводине.

Први регионални пословни форум одржан је у организацији Скупштине европских регија и Скупштине Аутономне покрајине Војводине у сарадњи са ПКВ, Развојном агенцијом Војводине и Европском мрежом предузетника, а уз подршку Фонда „Европски послови“ Аутономне покрајине Војводине.