Кикиндски Mecafor Products најављује проширење у 2018. години

 

Са директором фабрике Mecafor Products, Небојшом НедељковићемеКапија је урадила интервју на Дану добављача, који је у организацији РАВ-а одржан 15.новембра у Новом Саду. Интервју преносимо у целости.

Компанија Mecafor Products 2017. годину завршава са добрим резултатима и амбициозним најавама. Од селидбе из изнајмљеног простора у Сенти у сопствене хале у Кикинди, прошло је нешто више од годину дана, а руководство фабрике најављује наставак инвестиција и запошљавања у 2018.

Mecafor Products, део француске групе La Fonte Ardennaise, пословање у Србији започео је пре неколико година у Сенти. У октобру 2016. године, компанија је производњу преселила у Кикинду, где је у фабрику металних делова за различите индустрије (пре свега аутомобилску) уложено 4 мил ЕУР. Током године која је на измаку, у кикиндску фабрику стигле су и нове вредне машине. Тако су повећани капацитети, а захваљујући овим пројектима, предузеће очекује да заврши годину са око 8,5 мил ЕУР промета. То је значајан раст, будући да је овај резултат лани износио око 6,5 мил ЕУР.

Са директором фабрике Мецафор Продуцтс Небојшом Недељковићем, који се након школовања у Француској вратио у Србију и стао за кормило овог предузећа, имали смо прилике да разговарамо током недавно одржаног Дана добављача у Новом Саду. Догађај који је организовала Развојна агенција Војводине окупио је више од 160 компанија из 10 сектора, из више од 20 земаља.

- Пословање смо покренули у Сенти, 2007. године, где смо били закупци око 2.000 м2. Имали смо само две машине и 10 запослених, а данас наше предузеће у Кикинди има више од 20 машина и запошљавамо око 80 радника - каже Недељковић.

Групација La Fonte Ardennaise се претежно бави ливењем, а данас су у стању да купцима понуде комплетне склопове. Како се фирма ширила и расла, тако су се и делатности развијале, појашњава Недељковић - најпре су радили само ливење, потом и машинску обраду, па склапање, машинску заштиту...

Фабрика у Кикинди производи делове за многобројне купце широм света, из различитих сектора. Превашодно послују у области аутомобилске индустрије, а истичу сарадњу са компанијом Сцаниа, за чије камионе израђују различите делове - носаче резервоара, издувне гране итд. Раде и за компанију Рено, а занимљивост коју не пропуштају да истакну је да се делови за Рено возила, произведени у Кикинди, испоручују директно фабрици аутомобила у Аргентини, где, без потребе за икаквим додатним интервенцијама, иду у уградњу.

- Веома смо задовољни резултатима након отварања погона у Кикинди. Само током ове године, инвестирали смо у три центра за машинску обраду и две машине за бризгање пластике. Центри за машинску обраду су скупе "машине", вредности од 250.000 ЕУР до 500.000 ЕУР. Када је реч о инвестицијама у опрему за бризгање пластике, укупно смо током 2017. уложили око 150.000 ЕУР.

Наш саговорник потврђује да је у плану и даљи развој, те да су већ "поручене неке нове машине, које би требало да стигну у 2018".

- Имамо још доста простора у погонима у Кикинди који ћемо опремати у наредном периоду. Осим тога, уз постојећу фабрику, имамо и неискоришченог земљишта које смо купили у индустријској зони, што показује и намеру да развијамо нове погоне. Ипак, то су дугорочни планови - појашњава наш саговорник.

Прва фабрика ван Француске

Директор Мецафор Продуцтс подсећа да се групација пре десет година одлучила да у Србији (а била је то прва фабрика ван Француске) инвестира из два разлога - због одличног геостратешког положаја Војводине, као и због одличних искуства са добављачима из Србије.

- Први разлог је то што су нам били потребни капацитети који прате раст тржишта у Централној и Источној Европи, како бисмо били ближе купцима. Ту је "пресудио" геостратешки положај Војводине. Други је то што је групација имала изузетно добро искуство у сарадњи са фирмама из Србије. Радећи са поузданим и квалитетним добављачима, шватили су да у нашој земљи постоји добро техничко знање и обучена радна снага - каже Недељковић.

Кикинда је индустријски град, те компанија без потешкоћа проналази кадар - како раднике у производњи, тако и инжењере, додаје наш саговорник. Догодине ће наставити да шире свој тим, а недавно су добили и покрајинске субвенције за запошљавање.

У потрази за добрим добављачима

Mecafor Products у Србији данас сарађује са многобројним добављачима, у различитим областима. Ипак, директно у развоју производа засад сарађују само са једном фирмом. У питању је предузеће које за Мецафор ради површинску заштиту, појашњава у разговору за еКапију Недељковић.

- Када говоримо о стратешким добављачима, односно о фирмама које директно учествују у квалитету производа, ту имамо највећу потребу за проширењем круга партнера. Потребни су нам партнери за пластификацију и катафорезу - додаје. /p>

Са друге стране, Mecafor сарађује и са фирмама за израду алата.

- И у машинској обради и у бризгању пластике, потребни су нам алати. Када говоримо о машинској обради, потребан нам је стезни прибор, хидраулични. Због тога, иако и сами радимо развој алата, тражимо и фирме које нам могу помоћи. Најчешћа потреба за тим је када имамо већи обим посла. Са алатницама сарађујемо и у области бризгања пластике, и то не само за потребе у Кикинди. Данас имамо добављаче који преко нас раде алате и за матичну кућу у Француској.

Будући да им је, како подсећа наш саговорник, уколико желе да буду конкурентни у свету, императив да технолошки увек буду на врху, у потрази су и за партнерима који би им олакшали прелазак на индустрију 4.0.

- У фази смо 4. индустријске револуције, односно увођења аутоматизације, дигитализације и роботизације. У наредном периоду, значајно ћемо радити како на аутоматизацији процеса, тако и на аутоматизацији преноса података.

Догађаји попут Дана добављача у организацији РАВ, каже Недељковић, одлична су прилика за упостављање сарадње. Мецафор је тако, на овој манифестацији, за само неколико сати одржао састанке са многоброним предузећима - како са потенцијалним добављачима, тако и са потенцијалним купцима.

Izvor: еКапија