Дани Војводине у Бања Луци

 

Привредни форум који је 2. новембра одржан у Привредној комори Републике Српске у Бања Луци у оквиру манифестације „Дани Војводине“, окупио је преко 60 привредника из Републике Српске и Војводине.

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић је на свечаном отварању форума истакао да је индустријска производња Војводине у првих осам месеци ове године, у односу на исти период прошле године, повећана за 6,5 одсто.

-У исто време, вредност нашег извоза је, уз раст од 19,6 одсто, премашила 3,6 милијарди динара. Коначно, број незапослених лица је смањен за 22.569 или за 14 одсто. Верујем да то говори о једној новој клими убрзаног развоја и унапређењу привредне и сваке друге сарадње Републике Српске и АП Војводине. И овај форум видим као значајан корак ка томе, рекао је Милићевић.

Потпредседница Владе Републике Српске Сребренка Голић је рекла да је Србија најзначајнији спољнотрговински партнер Републике Српске, да увоз из Војводине за првих шест месеци износи 71,5 милиона долара, да је вредност извоза 12,5 милиона, те да је Влада Републике Српске спремна да подржи даље међусобне инвестиције. Представљени инвестициони потенцијали Војводине.

На Форуму су представљени економски и инвестициони амбијент Републике Српске и АП Војводине, где је војвођанске потенцијале представио директор Развојне агенције Војводине (РАВ), Никола Жежељ.

Он је представио све предности улагања у Војводину, од квалитетне радне снаге, оперативних трошкова, географске позиције која омогућава лак пруступ иностраним тржиштима, преко републичких и покрајинских подстицаја, па до помоћи коју РАВ са своја четири одељења потенцијалним инвеститорима може да пружи:

-Наш сектор за истраживања може да помогне онима који имају паре, а немају идеју како да их инвестирају, Сектор за домаће и међународне фондове може да помогне онима који имају идеју али немају средстава да их реализују, Сектор за инвестиције је за оне који имају и новац и идеју, али им треба помоћ у проналажењу локације у Војводини и у реализацији инвестиционог процеса, док Сектор за промоцију РАВ-а може да буде ослонац онима којима требају савети у вези са промоцијом њихових компанија и изласком на друга тржишта, уколико имају инвестиције у Војводини, рекао је Жежељ.

Он је нагласио да су најперспективнији сектори у Војводини, које и РАВ интезивно промовише: пратећа аутомобилска индустрија, агробизнис, ИТ и обновљиви извори енергије. У Бања Луци су одржани и билатерални сусрети привредника на тему повезивања и успостављања пословне сарадње између субјеката са територије Републике Српске и АП Војводине, која би додатно економски оснажили регион.

Форум су заједно организовали ПКВ и ПКРС, уз подршку Покрајинске владе и Владе Републике Српске.