Инвестициони потенцијали Војводине примамљиви америчким улагачима – Велико интересовање за сарадњу у пчеларству

 

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, примио је делегацију из Сједињених Америчких Држава - представнике осигуравајуће компаније Brotherhood Mutual и највећег светског ланца малопродајних објеката готових производа Do It Best, као и представнике корпоративног сектора и предузетнике. Госте из САД Развојна агенција Војводине упознала је са инвестиционим потенцијалима Војводине.

Brotherhood Mutual је америчка осигуравајућа кућа са канцеларијом у Савезној држави Индијана, која превасходно сарађује са верским, образовним и сродним институцијама, као и са привредним сектором, пружајући услуге осигурања за више од 150.000 клијената широм Сједињених Држава, са тенденцијом учешћа и на светским тржиштима. Председник ове осигуравајуће куће, Марк Робинсон, истакао је важност размене искустава и информација које утичу на даљи ток преговора и пословну политику свих заинтересованих страна за улагање капитала у Војводину.

Представници америчких компанија које послују у области прехрамбене и козметичке индустрије били су посебно заинтересовани за област пчеларства у Војводини, с обзиром на растући проблем у САД по питању евидентног смањења броја пчелињих колонија. Размена знања искусних пчелара из Србије и са територије АП Војводине, као и пчеларског кластера, први је корак у сарадњи у креирању извозне политике у оквиру ове значајне пољопривредне гране.

Потпредседник Покрајинске владе Иван Ђоковић нагласио је да је сарадња са потенцијалним партнерима из Сједињених Америчких Држава, на свим пољима и свим нивоима, од изузетне важности за унапређење пословне климе, пољопривредног сектора, као и области предузетништва.

Овом приликом је представљен пионирски подухват Покрајинског секретаријата за привреду и туризам у оквиру подстицајних мера намењених креативној економији и социјалном предузетништву, за које постоји велико интересовање, а који подстичу иновативност и социјално одговорно понашање у пословању.

Састанку су присуствовали и директор Развојне агенције Војводине Никола Жежељ, представници Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство и Скупштине АП Војводине, а учесник сусрета био је и потпредседник за финансије и финансијски директор компаније Do It Best, Даглас Ј. Рот. Он је указао на велико интересовање америчких улагача за могућности и потребе успостављања представништава компанија из ланца трговина ове корпорације.