Za privrednu saradnju Vojvodine i nordijskih zemalja

 

Predstavnici Razvojne agencije Vojvodine održali su prezentaciju o investicionim potencijalima Vojvodine delegaciji ambasada nordijskih zemlja i Nordijske Poslovne alijanse, koja okupljа kompаnije iz Dаnske, Finske, Norveške, Islаndа i Švedske sа poslovаnjem nа srpskom tržištu.

Delegaciju je predvodio Ambasador Finske u Srbiji, Nj.E. Pertti Ikonen, a u delegaciji su još bili Igor Madžarević, ekonomski savetnik u Ambasadi Finske, Mladen Prodanović, ekonomski savetnik u Ambasadi Švedske, Uroč Ćulibrk, ekonomski savetnik u Ambasadi Norveške i Marianne Gade Topac regionalni savetnik u Ambasadi Danske. Članove Nordijske biznis alijanse (NBA) predvodili su Andreja Pavlovic, direktor NBA, kao i Jasmina Vignjevic, predsednica borda direktora NBA.

Delegacija iz nordijskih zemalja mogla je da čuje najvažnije informacije o investicionim potencijalima pokrajine i biznis klimi u Srbiji, kao i o načinima na koje Razvojna agencija Vojvodine (RAV) može da im pomogne u investicionom procesu: pronalaženju lokacije, prolasku kroz administrativne procedure, pronalaženju dobavljača, pozicioniranju i početku proizvodnje, ali i kasnije, kada proizvodnja već počne.

Prema statistici Razvojne agencije Vojvodine, u Vojvodini trenutno ima 9 investitora iz nordijskih zemalja koji su uložili 260 mil EUR i zapolili 1429 radnika.