Srbija napredovala na Doing Business listi Svetske banke

 

Srbija je na najnovijoj Doing business listi napredovala za četiri mesta, sa 47. na 43. mesto po lakoći poslovanja, objavila je Svetska banka.

"Ukoliko pogledamo Srbiju i uporedimo je sa idealnim poslovnim okruženjem, broj bodova Srbije je porastao sa 72,87 u izveštaju Doing Business 2017 na 73,13 u Doing Business 2018", rekao je Stephen Ndegwa, menadžer Svetske Banke u Srbiji.

"To znači da je Srbija u protekloj godini poboljšala propise vezane za poslovanje u apsolutnom smislu, kao što na to ukazuju pokazatelji izveštaja, ona smanjuje razmak koji je deli od zemalja sa najboljim poslovnim okruženjem", naveo je on, saopštila je Svetska banka.

Prema izveštaju, Srbija je u peridou 2016/17. olakšala osnivanje privrednih subjekata, smanjila administrativne takse za overu potpisa i povećaala efikasnost registra, čime je smanjeno vreme koje je potrebno za registraciju preduzeća, poboljšala je pouzdanost sistema katastra primenom geografskog informacionog sistema, olakšala je sprovođenje ugovora usvajanjem novog zakona o izvršenju koji proširuje i precizira za odgovornosti izvršitelja i nadležnosti sudova tokom izvršnog postupka.

Kada je reč o pribavljanju građevinskih dozvola, Srbija je rangirana na 10. mesto.

"Tokom proteklih 15 godina, Srbija je ostvarila značajan napredak u više oblasti obuhvaćenih izveštajem Doing Business i sprovela ukupno 28 reformi, prvenstveno u oblasti upisa nepokretnosti (6 reformi), osnivanje privrednih subjekata i stečajnog postupka (po 5 reformi). Broj reformi u Srbiji tokom proteklih 15 godina dobro se kotira u odnosu na svetski prosek po zemlji od 17 i proseka od 28 u zemljama regiona ECA," rekao je Thomas Lubeck, regionalni menadžer IFC-ja za Centralnu i Jugoistočnu Evropu.

"Kao posledica toga, za osnivanje privrednog subjekta u Srbiji sada je potrebno samo 5,5 dana u odnosu na 56 dana pre 15 godina, što je 3 dana manje od opšteg proseka za privrede OECD-a sa visokim prihodima. Vreme rešavanja privrednih sporova putem lokalnog prvostepenog suda u Srbiji je takođe značajno skraćeno tokom proteklih 15 godina. Sada je potrebno 635 dana u odnosu na 1028 dana 2003. godine."

U izveštaju se navodi, međutim, da Srbija ostvaruje slabije rezultate u oblasti priključenja na elektromrežu, za šta je potrebno 125 dana, a što je znatno više u odnosu na opšti prosek od 79 dana u privredama OECD-a sa visokim prihodima.