Slovenački Kolektor nastavlja ulaganja u fabriku plastičnih autodelova u Novom Sadu

auto
 

Intervju sa rukovodiocem strateške nabavke i prodaje u preduzeću Kolektor ATS, Igorom Vukmirom, urađen je tokom Dana dobavljača u Novom Sadu. Intervju eKapije prenosimo u celosti.

Slovenačka grupacija Kolektor pre nešto manje od tri godine pokrenula je proizvodnju u Srbiji, a fabrika Kolektor ATS u Novom Sadu od tada do danas kontinuirano raste. I za 2018, pripremili su ozbiljne planove. Proizvođač plastičnih delova za automobilsku industriju, samo u opremu, investiraće tokom ove godine oko pola miliona evra, dok će kompletne investicije u fabrici u Novom Sadu iznositi više od milion evra. U skladu sa ovim planom, namera im je i značajno viši nivo prodaje, ali i povećanje broja radnika.

Sedište grupacije Kolektor osnovane pre pola veka je u Sloveniji, a danas ovaj sistem obuhvata 32 kompanije širom sveta - u Nemačkoj, Srbiji, BiH, Južnoj Koreji, Češkoj, Meksiku, Sloveniji... Grupacija ostvaruje više od 600 mil EUR godišnje prodaje, a zapošljavaju 4.000 radnika.

U Novom Sadu proizvodnju su pokrenuli 2015. godine, a danas tamo zapošljavaju oko 50 ljudi.

Kolektor ATS proizvodi plastične delove za automobilsku industriju, za enterijer i eksterijer - kontrolne table i delove, kvake, držače čaša, naslone za ruke i glavu itd... U pitanju su hibridni proizvodi, koji nastaju korišćenjem nekoliko tehnologija. Deo pripada liniji TIR 1, a deo TIR 2, te je tako Kolektor ATS zapravo u jednom delu direktan dobavljač proizvođačima automobila, a u drugom rade za direktne dobavljače. Iako, kako ističe naš sagovornik, nemaju običaj da govore o broju proizvedenih jedinica, u pitanju su je nekoliko miliona svake godine - što plastičnih delova, što sastavljenih komponenti.

Uz automobilsku industriju, koja je njihov glavni biznis, u Srbiji takođe imaju i jednu specifičnu liniju - delove za Stihl proizvode.

- To je prvi program koji smo predstavili u Srbiji. Radimo komponente za upravljanje za Stihl, ručke, držače i slično, i to kompletno brizganje i sastavljanje. Distribuiramo ih Stihl fabrikama širom sveta, pa tako danas, recimo, u Srbiji možete da kupite trimer koji je sklopljen u Brazilu, ali je jedan njegov deo nastao u Novom Sadu - kaže sagovornik eKapije.

- Iako je naša firma u Srbiji mlada, svake godine povećamo obim proizvodnje, a samim tim i nivo prodaje. Kolektor postavlja petogodišnje strategije, pa tako već znamo šta želimo od 2018. Namera nam je da imamo prodaju veću od 4 mil EUR, što je značajan rast u odnosu na 2017. koja je planirana na nivou od 3,6 mil EUR - kaže Vukmir.

Osim toga, očekuju da će do kraja 2018. u Novom Sadu imati oko 70 zaposlenih, odnosno da će broj radnika povećati za najmanje 20, dodaje sagovornik.

Premda su na tržištu relativno novi, naš sagovornik naglašava da je strateško opredeljenje firme da u Srbiji i ostanu. Na tom putu značajna im je i saradnja sa domaćim dobavljačima, te podsećaju da su manifestacije poput Dana dobavljača, koji je organizovala Razvojna agencija Vojvodine, odlična prilika da se za kratko vreme i na jednom mestu ostvari veći broj kontakata, za različite pozicije dobavljača. Zbog toga je, dodaje, njegov savet svim firmama, bez obzira na veličinu, da se što više priključuju ovakvim događajima.

Izvor: eKapija