Novac za otvaranje novih radnih mesta dobilo 17 kompanija u Vojvodini

 

Predstavnicima 17 privatnih kompanija iz 14 opština u Vojvodini uručeni su u petak, 9. novembra ugovori o dodeli bespovratnih sredstava ukupne vrednosti 200 miliona dinara. Dodelom ovih sredstava subvencionisano je otvaranje 404 novih radnih mesta.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević uručio je ugovore kompanijama koje su ostvarile prava po osnovu Konkursa za dodelu bespovratnih sredstava za otvaranje novih radnih mesta u Vojvodini.

On je tom prilikom rekao da je godinu i po dana od osnivanja Razvojne agencije Vojvodine kroz konkurse otvoreno ukupno 1490 novih radnih mesta, da je Pokrajinska vlada za tu namenu obezbedila 650 miliona dinara, što je iniciralo investicije samih kompanija u visini od 30 miliona evra, kao i da su sredstva putem ovih konkursnih linija bila usmerena i za modernizaciju proizvodnje kroz nabavku nove opreme. Posebno je istakao višestruku korist ovako plasiranih sredstava, jer se konkursnim uslovima podstiču i investicije u manje razvijenim lokalnim samoupravama i tako obezbeđuje ravnomeran regionalni razvoj na celoj teritoriji AP Vojvodine.

„Ovaj konkurs prepoznao je, pre svega, one investitore koji sredstva ulažu u opštinama četvrte i treće kategorije razvijenosti i za to postoji poseban stimulans, tako da najviše dobija ona kompanija koja otvara nova radna mesta u manje razvijenim opštinama,“ rekao je Milićević. Sa više od 105 miliona dinara se, naime, prvi put subvencioniše otvaranje 179 radnih mesta u opštinama Čoka, Kovin, Novi Bečej i Šid.

Milićević je rekao da će Pokrajinska vlada će na ovaj način nastaviti da radi i u 2019. godini i najavio nove mere na kojima se radi.

„One će biti usmerene na najsavremenije, sofisticirane tehnologije u proizvodnji, zatim mere koje će biti usmerene na podsticanje izvoznih aktivnosti i propulzivnih, naprednih grana naše privrede, koje će kroz analize biti prepoznate“, izjavio je Milićević.

Direktor Razvojne agencije Vojvodine Nikola Žeželj izjavio je da RAV pokušava da pomogne malim i srednjim domaćim preduzećima da budu što konkurentnija i da se što lakše izbore na tržištu.

Današnjem uručenju ugovora kompanijama iz Vojvodine za subvencionisanje novih radnih mesta prisustvovao je i Nebojša Vojnović, podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.