Na Regionalnom poslovnom forumu u Novom Sadu učestvovalo 16 zemalja

 

Prvi regionalni poslovni forum, koji je od 25. do 27. septembra održan u Privrednoj komori Vojvodine, okupio je više od 140 predstavnika kompanija i poslovnih asocijacija iz 16 zemalja iz oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije, metalo-prerađivačke industrije i turizma.

Otvarajući ove poslovne susrete, potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević rekao je da je zadatak javnih službi, državnih i pokrajinskih organa da stvore ambijent i dobre uslove poslovanja kako bi privrednici mogli da ostvare svoje poslovne interese.

On je naglasio da se u poslednjih nekoliko godina postižu izuzetni rezultati pre svega u ekonomskoj stabilizaciji, a zatim i u ekonomskom razvoju.

O tome, napomenuo je, govori i ohrabrujuće deluje brojka od 4,5% rasta bruto društvenog proizvoda u prvoj polovini ove godine, kroz kontinuitet koji se ostvaruje u ranijim godinama.

Milićević je naglasio i da je rast industrijske proizvodnje, pre svega prerađivačke industrije, turizma i građevinarstva dobra vest, te da se ti trendovi prate i u AP Vojvodini.

- Pokrajinska vlada daje maksimalan doprinos privredi Vojvodine i nizom podsticajnih mera i kroz pokrajinski budžet stvara ambijent za ostvarivanje dobrih privrednih rezultata - kazao je potpredsednik Milićević.

Predsednik PKV Boško Vučurević je tom prilikom istakao da je ovo izvrsna prilika za umrežavanje privrednika, kao i za predstavljanje investicionih i privrednih potencijala svih regija koje učestvuju na Forumu.

„Nama je od velikog značaja ovo jedinstvo svih institucija i izvršne vlasti u Vojvodini kojim stvaramo pravi privredni ambijent za dalje nastupe vojvođanske privrede na svim regionalnim, ali i ostalim tržištima“, rekao je Vučurević.

Dodao je da je od posebnog značaja to što su prisutni i predstavnici mnogih privrednih komora iz Evrope i da to, kako kaže, pokazuje koliki značaj se pridaje poslovnom umrežavanju i nalaženju partnera na manifestacijama koje predstavljaju pravi put za iznalaženje novih tržišta i novih poslovnih partnera.

„Ovo je ujedno i rezultat potpisanih i obnovljenih Sporazuma o saradnji koje je PKV realizovala u poslednje vreme sa mnogim komorama evropskih regija“, rekao je Vučurević.

Potpredsednik Skupštine Privredne komore Burse u Turskoj, Murat Bajizit, zahvalio se PKV na pozivu i što je, kako kaže, zahvaljujući PKV posle deset godina, ponovo u Novom Sadu.

„Upoznat sam sa tim da je Vojvodina region u kojem se proizvodi mnogo žitarica i hrane. Izuzetno mi je drago što ćemo od sada, još intenzivnije sarađivati zahvaljujući sporazumima koji su potpisani između PKV i PK Burse, kao i potencijalima koji postoje u Vojvodini i Bursi, drugom gradu u Turskoj, posle Istanbula, kada se posmatra vrednost izvoza“, rekao je Murat Bajizit dodajući da će do kraja godina, ukupna vrednost izvoza Burse biti 17 milijardi dolara.

Na forumu su se obratili i stručnjaci za preduzetništvo i finansije iz Belgije, Holandije, Rumunije, Turske i Italije, a predstavnici Razvojne agencije Vojvodine, direktor Nikola Žeželj i savetnica za promociju Katarina Ivezić, održali su tokom dva dana foruma prezentacije o investicionim potencijalima Vojvodine.

Prvi regionalni poslovni forum održan je u organizaciji Skupštine evropskih regija i Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine u saradnji sa PKV, Razvojnom agencijom Vojvodine i Evropskom mrežom preduzetnika, a uz podršku Fonda „Evropski poslovi“ Autonomne pokrajine Vojvodine.