Dani Vojvodine u Banja Luci

 

Privredni forum koji je 2. novembra održan u Privrednoj komori Republike Srpske u Banja Luci u okviru manifestacije „Dani Vojvodine“, okupio je preko 60 privrednika iz Republike Srpske i Vojvodine.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević je na svečanom otvaranju foruma istakao da je industrijska proizvodnja Vojvodine u prvih osam meseci ove godine, u odnosu na isti period prošle godine, povećana za 6,5 odsto.

-U isto vreme, vrednost našeg izvoza je, uz rast od 19,6 odsto, premašila 3,6 milijardi dinara. Konačno, broj nezaposlenih lica je smanjen za 22.569 ili za 14 odsto. Verujem da to govori o jednoj novoj klimi ubrzanog razvoja i unapređenju privredne i svake druge saradnje Republike Srpske i AP Vojvodine. I ovaj forum vidim kao značajan korak ka tome, rekao je Milićević.

Potpredsednica Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić je rekla da je Srbija najznačajniji spoljnotrgovinski partner Republike Srpske, da uvoz iz Vojvodine za prvih šest meseci iznosi 71,5 miliona dolara, da je vrednost izvoza 12,5 miliona, te da je Vlada Republike Srpske spremna da podrži dalje međusobne investicije. Predstavljeni investicioni potencijali Vojvodine.

Na Forumu su predstavljeni ekonomski i investicioni ambijent Republike Srpske i AP Vojvodine, gde je vojvođanske potencijale predstavio direktor Razvojne agencije Vojvodine (RAV), Nikola Žeželj.

On je predstavio sve prednosti ulaganja u Vojvodinu, od kvalitetne radne snage, operativnih troškova, geografske pozicije koja omogućava lak prustup inostranim tržištima, preko republičkih i pokrajinskih podsticaja, pa do pomoći koju RAV sa svoja četiri odeljenja potencijalnim investitorima može da pruži:

-Naš sektor za istraživanja može da pomogne onima koji imaju pare, a nemaju ideju kako da ih investiraju, Sektor za domaće i međunarodne fondove može da pomogne onima koji imaju ideju ali nemaju sredstava da ih realizuju, Sektor za investicije je za one koji imaju i novac i ideju, ali im treba pomoć u pronalaženju lokacije u Vojvodini i u realizaciji investicionog procesa, dok Sektor za promociju RAV-a može da bude oslonac onima kojima trebaju saveti u vezi sa promocijom njihovih kompanija i izlaskom na druga tržišta, ukoliko imaju investicije u Vojvodini, rekao je Žeželj.

On je naglasio da su najperspektivniji sektori u Vojvodini, koje i RAV intezivno promoviše: prateća automobilska industrija, agrobiznis, IT i obnovljivi izvori energije. U Banja Luci su održani i bilateralni susreti privrednika na temu povezivanja i uspostavljanja poslovne saradnje između subjekata sa teritorije Republike Srpske i AP Vojvodine, koja bi dodatno ekonomski osnažili region.

Forum su zajedno organizovali PKV i PKRS, uz podršku Pokrajinske vlade i Vlade Republike Srpske.